Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Σχετικά με το τελικό νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών


PDF Print E-mail

Η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τη ψήφο των μεταναστών και μεταναστριών εντείνει τη διαδικασία των αποκλεισμών για τους δικαιούχους και σηματοδοτεί μία σαφή υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στις ρατσιστικές πιέσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιζητά την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην αντεργατική πολιτική του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και προσφέρει ως αντάλλαγμα ένα σκληρότερο νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση πιστή στην αρχική φιλοσοφία του ν/σ καθιστά ακόμη μικρότερη τη μειοψηφία που θα έχει πρόσβαση στην ιθαγένεια και βαθαίνει τις διαιρετικές πολιτικές τόσο μέσα στη δεύτερη γενιά όσο και συνολικά στο κόσμο της μετανάστευσης. Έτσι για όσα παιδιά έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στο ελληνικό κράτος και είναι κάτω των 18 ετών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νομιμότητα και των δύο γονέων επί μία πενταετία καθώς και η επιτυχής (!!!) φοίτηση σε έξι συνολικά τάξεις του ελληνικού σχολείου. Για όσους έχουν κλείσει τα 18 τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα καθώς θα πρέπει να περιμένουν δύο χρόνια από την επιβολή αίτησης ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια !!!

Η εξασφάλιση της νομιμότητας και από τους δύο γονείς αφήνει εκτός της διαδικασίας τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων καθώς οι μετανάστες και οι μετανάστριες που έχουν εκπέσει της νομιμότητας ή βαρύνονται από εκκρεμότητες ή δεν είχαν καμιά ευκαιρία νομιμοποίησης ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Χαρακτηριστική αυτού του κλίματος είναι η δήλωση Ραγκούση για 140.000 μετανάστες και μετανάστριες που έχασαν τα τελευταία 2 χρόνια τα χαρτιά τους γιατί οι εργοδότες τους έκλεβαν τα ένσημα. Από τη άλλη η επιτυχής φοίτηση στο ταξικό και εθνοκεντρικό σχολείο θα οδηγήσει στην απόρριψη πολλών παιδιών, ενώ ο μη κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια σημαίνει «μόκο» σε κάθε είδους αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Για την πολιτογράφηση απαιτείται το χαράτσι των 1000 ευρώ (το πιο ακριβό παράβολο στην ΕΕ) ενώ η χρονική προϋπόθεση νόμιμης παραμονής αυξάνεται στα 7 ή και στα 8 χρόνια ανάλογα με το πόσο «παλιός» ή «νέος» είναι ο μετανάστης και η μετανάστρια. Οι αιτούντες θα υποχρεώνονται σε ειδικά τεστ ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτεύματος από την επιτροπή πολιτογράφησης, ενώ θα πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και από πλημμελήματα, στα οποία εντάσσεται «η αντίσταση κατά της αρχής!!!» και «η εξασφάλιση καταλύματος για μετανάστη ή μετανάστρια χωρίς χαρτιά» (ποινικοποίηση δηλαδή της αλληλεγγύης). Για την υποβολή υποψηφιότητας στα δημοτικά συμβούλια προστέθηκε ως προϋπόθεση «η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας».

Η κυβέρνηση μάλλον προσπαθεί να μας πείσει για τη πλήρη αφομοίωση των «αλλοεθνών» κλείνοντας τα αυτιά της στις τοποθετήσεις Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία για το εκεί δικαίωμα τους εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας. Μετά από αυτές τις αλλαγές ούτε η δήλωση του Σαμαρά για νομοσχέδιο που κινείται σε καλή κατεύθυνση είναι άστοχη, αλλά ούτε και η παλαιότερη του Χρυσοχοίδη για νομοθετική πρωτοβουλία που εν τέλει υπηρετεί συνολικότερο πολιτικό σκεπτικό αυστηρής επιτήρησης της μετανάστευσης!

Σε μια συγκυρία που συνολικά χαρακτηρίζεται από τη συνοριακή θωράκιση έναντι της μετανάστευσης μια πολύ μικρή κατηγορία θα αποκτήσει μετά κόπων και βασάνων το δικαίωμα πρόσβασης στην ιθαγένεια ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και μεταναστριών θα παραμείνει υπό το καθεστώς της ανασφάλειας και της περιθωριοποίησης τελείως απροστάτευτη από τον αντιμεταναστευτικό ρατσισμό και τις πολιτικές πογκρόμ.

Είναι σκάνδαλο ότι ο Πειραιάς θα φιλοξενεί το αρχηγείο της FRONTEX που ευθύνεται για τους πνιγμούς εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο. Οι εργαζόμενοι που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε πόλεμο με την κυβέρνηση για μην φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και προχωράνε σε απεργία στις 10 Φλεβάρη πρέπει να συνδέσουν το αγώνα τους με την υπεράσπιση των μεταναστών απέναντι στη πολιτική διάσπασης και αποπροσανατολισμού που προωθεί η κυβέρνηση για το ποιος φταίει για την κρίση.

Το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα επιδιώκοντας τη συνέχεια από τη μαζική κινητοποίηση της 26ης Γενάρη θα πρέπει να βγει ξανά στους δρόμους απαιτώντας ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ίσα δικαιώματα. Για μια μαζική και μαχητική απάντηση που θα ενώνει ντόπιους/ντόπιες και μετανάστες/μετανάστριες εργάτες και εργάτριες, ενάντια στις πολιτικές της διαίρεσης που η αντιμεταναστευτική πολιτική επιβάλλει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου